Bevrijdingsvuur naar Gouda

Het was al weer acht jaar geleden dat we met een AV Gouda loopgroep het Bevrijdingsvuur van Wageningen naar Gouda brachten. Wijlen Hans Kramer was toen de animator, nu hadden Walter de Wilde, Mart van de Kamp en Eric Pols het initiatief genomen. En zo stonden we donderdagavond 4 mei rond 23 uur in het centrum van Wageningen: 9 lopers, twee fietsers en één chauffeur. Klaar voor het moment van vertrek, net als 86 andere teams uit alle hoeken van Nederland. We moesten wel even geduld hebben want pas na middernacht werd het Bevrijdingsvuur ontstoken door de Britse veteraan Marie Scott (96). De teams die de meeste kilometers moeten afleggen naar hun gemeente vertrokken als eerste, wij startten als team 43 voor onze tocht door de nacht.

De omstandigheden waren ronduit ideaal: lekkere temperatuur, volle maan, geen wind. De route voerde ons bij Rhenen over de Grebbeberg en zo verder westwaarts langs de Lek met mooie plaatsen als Amerongen, Wijk bij Duurstede, Vreeswijk. En voor je het weet ben je dan alweer in de Lopikerwaard! Daar volgden we nog een stukje verder de Lek, om vervolgens via Polsbroek bij de Vlist uit te komen. Je ruikt Gouda dan al. Op de Oosthaven steken we de echte fakkel met het Bevrijdingsvuur weer aan en lopen dan om 9.25 uur de Markt op, waar we warm en met applaus worden onthaald. Eric steekt officieel het Bevrijdingsvuur aan en daarmee is onze mooie missie voltooid.

Al met al een erg leuke ervaring, waarbij vooral het ochtendgloren iedereen imponeerde: de stilte, de vogelgeluiden, de prachtige ochtendkleuren. Alleen al hiervoor zou je zo’n loop willen doen! Dat vuurtje hebben we misschien ook weer aangestoken, want er blijkt terug bij AV Gouda veel belangstelling voor onze verhalen over het ophalen van het Bevrijdingsvuur.

Dan nog de statistieken: we liepen een route van ca 90 km, in estafette. Dat betekent ieder 5 keer een blokje van 2 km. Een aantal liep in duo en deed dus de dubbele afstand.
Hulde aan Marieke van de Graaf en Hans de Bruijn die de hele route meefietsten (waarbij Marieke zelfs manlief uit bed belde om een defecte fiets te vervangen) en aan Menno de Weger die het begeleidende busje bestuurde en soms zelfs op zoek moest naar verdwaalde lopers/fietsers. Allemaal goed gekomen 😊

Lopers: Annemieke de Bruijn, Bettina Verbeek, Einte Elsinga, Emiel Joosse, Eric Pols, Erich Ruff, Hans van den Heuvel, Justus Dokter, Mart van de Kamp