Vereniging

Korte historie van Atletiekvereniging Gouda

In 1906 werd in Gouda Excelsior opgericht, een voetbal- en atletiekvereniging die haar naam in 1914 moest veranderen in Voetbal- en atletiekvereniging V.&A.V. Gouda omdat er binnen de toen nog Nederlandse Voetbalbond al een vereniging bestond die Excelsior heette.

Hoewel atletiek wel in de naam stond, kwam er pas in 1934 meer structuur in de atletiekafdeling, toen in de zomer door de voetballers door werd getraind door atletiek aan te bieden.

De vereniging heeft op diverse locaties in Gouda gezeten. De belangrijkste wedstrijd die de vereniging organiseerde was de Nationale Gouda Cross (nu de Kaas en Stroopwafelcross) en de zogenaamde kaasloop in de binnenstad die uitgroeide tot de Goudse Singelloop.

Een echte atletiekbaan was er niet, wel een sintelbaan langs de voetbalvelden. En er werd getraind in het Van Bergen IJzendoornpark op een sintelbaan. Per 1 juli 1983 werd de AV Gouda zelfstandig en losgekoppeld van de voetbalvereniging die verder ging als SV Gouda. In 1984 verhuisde de atletiekvereniging naar de plek waar we nu nog steeds zitten. In 1996 wordt de sintelbaan vervangen door de eerste kunststofbaan.